Beeldenroute Grebbelinie 2017

Nieuwe beeldenroute!

Nieuwe beeldenroute!

In de de zomer van 2017 zijn de kunstenaars van 14Karaats weer voornemens een beeldenroute te organiseren. Dit keer is het interessante gebied de Grebbelinie rondom Renswoude bron van inspiratie.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?
Hou dan deze website in de gaten en onze Facebookpagina 14Karaats!

Beeldenroute Het Beekdal

Beeldenroute Het Beekdal

De kunstmanifestatie in Het Beekdal vond plaats tussen 14 juni en 14 september 2014. 

Twaalf kunstenaars uit de regio plaatsten tijdelijke kunstwerken in het wonderschone gebied tussen Renkum en Ede. Deze werden speciaal voor deze beeldenroute gemaakt en waren geïnspireerd op het Beekdal.

  • Bezoekers konden met een gratis routefolder, op eigen gelegenheid, de route over smalle bospaden volgen, tussen zonsopgang en zonsondergang.
  • Met het gratis scholenproject konden leerkrachten een waardevolle les in Het Beekdal geven.
  • In de afgelopen periode kon u ook van theatermanifestaties op locatie genieten, uitgevoerd door de Empathische Jongens. Er komen nu geen voorstellingen meer.
  • De galerie 'Renkum laat zijn KUNSTEN zien' is inmiddels gesloten. (Hier exposeerden de 14Karaats kunstenaars met andere bijzondere werken. Van 14-6 tot 30-8)

14karaats beeldenroute op Youtube

Gratis routefolder en geocache-route

Wandelroute met startplaatsen
Wandelroute met startplaatsen

De speciale gratis routefolder is nu niet meer verkrijgbaar. De beelden zijn immers nu niet meer op locatie.

U kunt de wandeling zelf natuurlijk nog wel maken, u kan de folder (PDF) hier downloaden.

We dankan de volgende organisaties voor hun medewerking:

- de plaatselijke boekhandelaren & VVV's
- de vier startplaatsen van de route:

Geocache-route

Wandelt u graag de geocache-route: dat kan!!

De route en alle positieve feedback van de wandelaars vindt u hier: geocache-route

 

Het Beekdal tussen Ede, Wageningen,Renkum  ŠE.Bouter
Het Beekdal tussen Ede, Wageningen,Renkum ŠE.Bouter

Het gebied

In de voorlaatste ijstijd was er landijs. Grote gletsjertongen stuwden de rivierafzettingen op tot stuwwallen. Tussen de stuwwal Ede-Wageningen en de stuwwal van de Oost-Veluwe ontstonden beekdalen.
Ca. 5000 jaar geleden verscheen de eerste mens aan de bovenloop van deze beekdalen, waar het grondwater uit de bodem opwelde. Verspreid langs de beekdalen liggen daardoor o.a. grafheuvels en urnenvelden. De beken hadden oorspronkelijk een meanderende vorm, dat is bij de Oliemolenbeek nog te zien, de andere beken zijn de Halveradsbeek en de Molenbeek.
In de Middeleeuwen bouwden mensen de eerste waterkorenmolens aan de Veluwezoom. Later kwamen er waterpapiermolens en werden er sprengen gegraven om meer water door de beken te laten stromen. Rond 1750 stonden er acht papiermolens in het Beekdal. De Quadenoordse molen werd rond 1872 omgebouwd tot graanmolen en draaide tot 1921. Veel molens zijn in de loop van de negentiende eeuw omgebouwd tot olie- of grutmolen dan wel gesloopt. De Hartense papiermolen echter groeide uit tot de papierfabriek Harten - later Van Gelder Zonen Renkum 1, waar tot 1987 papier werd gemaakt.  Zie Stichting Papiergeschiedenis

 

Bijzondere natuur

Zevenster
Zevenster

Het water in de huidige beken bestaat uit ‘oud water’ uit het Veluws grondwaterreservoir. Dit is schoon en kalkarm water en het bevat veel mineralen. De beken worden verder gevuld met ‘jong water’ uit neerslag. Door het schone en heldere water met een constante lage temperatuur komen er in en om de beken bijzondere dieren voor zoals de ijsvogel, de grote gele kwikstaart, libellen en beekjuffers en ook zeldzame planten als de waterviolier, de moeraspinksterbloem en de zevenster. Een prachtige en bijzondere plaats dus om onze vierde beeldenroute en theatermanifestatie te houden.

Dank aan onze ondersteuners

De kunstroute Het Beekdal 2014 komt tot stand, mede door ondersteuning van de gemeente Ede, Staatsbosbeheer informatiecentrum de BekenLandgoed Quadenoord en NatuurkampeerterreinWoonzorgnet De Keijenberg, Natuurvriendenhuis De Bosbeek, Stichting A.C. van Deventer, Jef Slijderink Piano's, GAW, gemeente Renkum, Parenco, Prins Bernhard Cultuurfonds GelderlandRenkum Leeft, Stichting Idee in Uitvoering, Restaurant Campman, Boekhandel Hijman Ongerijmd, Kordaat Communicatie.

Dank aan onze ondersteuners